Domowa pizza – ile piec idealne ciasto?

Idealny smak ciasta pizzy docenia chyba każdy z nas. Niestety nie zawsze możemy sobie pozwolić na zakup przysmaku w lokalu gastronomicznym. Choć pizzeria Babilon lub inne placówki codziennie zapewniają różnorodne warianty, nie zawsze jest czas na odwiedzenie lokalu. Można jednak zrobić ciasto domowym sposobem i również cieszyć się idealnym smakiem…
Składniki ciasta są stosunkowo proste
Podstawą włoskiej potrawy jest dobrze wypieczony, chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku placek. Najczęściej przygotowuje się go z mąki drożdży i wody, niekiedy dodaje się też oliwę z oliwek. Odpowiednie proporcje składników pozwalają przygotować ciasto o idealnej konsystencji.
Jak wyrabia się spód pizzy? W pierwszej kolejności należy rozpuścić drożdże w letniej wodzie i poczekać do ich aktywacji. Następnie do miski z mąką dodajemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy składniki. Dolewamy roztwór wody i drożdży, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Po wymieszaniu należy je przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Gdy drożdże spulchnią ciasto, należy je wyciągnąć, podzielić na mniejsze fragmenty i utworzyć cienki placek. Można to zrobić z użyciem wałka lub palcami. Ważne jest, by nie wyrabiać ciasta drugi raz. Po takim działaniu może ono być zbyt suche i zmienić smak.
Dodatki są równie istotne…
Smaczna pizza może powstać z dwoma, lub trzema składnikami. Podstawą każdej potrawy jest sos pomidorowy, który stanowi idealne przejście między puszystym ciastem a pozostałymi dodatkami. Można go przygotować samodzielnie ze świeżych lub konserwowanych owoców, w sklepach dostępne są również gotowe sosy pomidorowe.
A co jeszcze może znaleźć się na cieście? Ile ludzi tyle pomysłów na urozmaicenie pizzy. Niektórzy lubią dodatek mięs, stawiając na smaczne plastry wędlin lub bekonu. Inni z kolei wolą posypkę z liści rukoli oraz suszonych ziół. Ważne jest jednak by zachować umiar – nadmiar składników na cieście może sprawić, że pizza stanie się zbyt ciężka.
Ile należy piec ciasto?
Pizzeria w Krakowie na Starym Mieście posiada wydajny piec, który może utrzymać temperaturę nawet 500 stopni. W domowych warunkach takie wskazania nie będą możliwe, mimo tego można przygotować idealnie smakujące ciasto.
Przed smażeniem pizzy warto usunąć z piekarnika wszystkie dodatkowe akcesoria. Następnie należy rozgrzać urządzenie do temperatury 250 lub 300 stopni i włożyć ciasto do środka. Wystarczy trzymać je przez około 50 minut, by uzyskać chrupiącą skórkę i aksamitny środek. Gdy stwierdzimy zbyt mały stopień wypieczenia, można odczekać 5-10 minut aż ciasto będzie idealne.
Może spodobać Ci się również:
W obecnych czasach wyróżnia się wiele różnych rozwiązań, dzięki czemu można zagospodarować wolny czas dziecka. Obecnie dzieci mają nieco większe wymagania kwestii organizowania im czasu wolnego. Liczą oni na dużą…
Czytaj więcej