Domowa pizza – ile piec idealne ciasto?
Idealny smak ciasta pizzy docenia chyba każdy z nas. Niestety nie zawsze możemy sobie pozwolić na zakup przysmaku w lokalu gastronomicznym. Choć pizzeria Babilon lub inne placówki codziennie zapewniają różnorodne warianty, nie zawsze jest czas na odwiedzenie lokalu. Można jednak zrobić ciasto domowym sposobem i również cieszyć się idealnym smakiem…
Składniki ciasta są stosunkowo proste
Podstawą włoskiej potrawy jest dobrze wypieczony, chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku placek. Najczęściej przygotowuje się go z mąki drożdży i wody, niekiedy dodaje się też oliwę z oliwek. Odpowiednie proporcje składników pozwalają przygotować ciasto o idealnej konsystencji.
Jak wyrabia się spód pizzy? W pierwszej kolejności należy rozpuścić drożdże w letniej wodzie i poczekać do ich aktywacji. Następnie do miski z mąką dodajemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy składniki. Dolewamy roztwór wody i drożdży, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Po wymieszaniu należy je przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Gdy drożdże spulchnią ciasto, należy je wyciągnąć, podzielić na mniejsze fragmenty i utworzyć cienki placek. Można to zrobić z użyciem wałka lub palcami. Ważne jest, by nie wyrabiać ciasta drugi raz. Po takim działaniu może ono być zbyt suche i zmienić smak.
Dodatki są równie istotne…
Smaczna pizza może powstać z dwoma, lub trzema składnikami. Podstawą każdej potrawy jest sos pomidorowy, który stanowi idealne przejście między puszystym ciastem a pozostałymi dodatkami. Można go przygotować samodzielnie ze świeżych lub konserwowanych owoców, w sklepach dostępne są również gotowe sosy pomidorowe.
A co jeszcze może znaleźć się na cieście? Ile ludzi tyle pomysłów na urozmaicenie pizzy. Niektórzy lubią dodatek mięs, stawiając na smaczne plastry wędlin lub bekonu. Inni z kolei wolą posypkę z liści rukoli oraz suszonych ziół. Ważne jest jednak by zachować umiar – nadmiar składników na cieście może sprawić, że pizza stanie się zbyt ciężka.
Ile należy piec ciasto?
Pizzeria w Krakowie na Starym Mieście posiada wydajny piec, który może utrzymać temperaturę nawet 500 stopni. W domowych warunkach takie wskazania nie będą możliwe, mimo tego można przygotować idealnie smakujące ciasto.
Przed smażeniem pizzy warto usunąć z piekarnika wszystkie dodatkowe akcesoria. Następnie należy rozgrzać urządzenie do temperatury 250 lub 300 stopni i włożyć ciasto do środka. Wystarczy trzymać je przez około 50 minut, by uzyskać chrupiącą skórkę i aksamitny środek. Gdy stwierdzimy zbyt mały stopień wypieczenia, można odczekać 5-10 minut aż ciasto będzie idealne.
Może spodobać Ci się również:
Biologia to ważny przedmiot w szkole, który pomaga zrozumieć otaczający nas świat flory i fauny, ale nie tylko. Biologia to także choroby, jedzenie, ekologia i piękno tego, co nas otacza.…
Czytaj więcej