Pyszna pizza – jak zrobić potrawę w domowych warunkach?
To ulubiona przekąska zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pizza jest znana niemal na całym świecie, a dzięki swojej uniwersalnej budowie każdy region globu może poszczycić się wariantami z unikalnymi dodatkami. Nie musimy jednak skupiać się wyłącznie na potrawach serwowanych przez lokale gastronomiczne – smaczną pizzę można przygotować również w domowych warunkach. W jaki sposób to zrobić?
Przygotowanie ciasta nie jest trudnym zadaniem
Spód pizzy składa się zasadniczo z mąki i wody w odpowiednich proporcjach. Najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną typu 00, która doskonale sprawdzi się do wypieku drożdżowego ciasta. Oprócz tych podstawowych składników dodaje się również wspomniane drożdże oraz niewielką ilość oliwy z oliwek.
W jaki sposób przygotować ciasto? W pierwszym kroku powinniśmy aktywować uśpione drożdże. W tym celu mieszamy je w letniej wodzie z dodatkiem kilku łyżek mąki. Grzyby po pewnym czasie zaczną pączkowanie i w tym momencie możemy dodać je do pozostałych składników. Następnie możemy przejść do formowania ciasta. Trzeba pamiętać, że czynność wykonujemy tylko raz. Gdy uznamy, że ma ono właściwą konsystencję, odstawiamy je pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Które składniki nakładać na pizzę?
To w głównej mierze zależy od tego, co lubimy. Na smakowitym, chrupiącym spodzie można umieścić właściwie wszystko. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ich ilością. Wtedy pizza wyda się zbyt ciężka i może zmienić nieco swoją konsystencję.
Podstawowym składnikiem, który ląduje na potrawie jest sos pomidorowy. Stanowi on spoiwo między ciastem a innymi dodatkami, nadając ciastu aromatycznego, lekko pikantnego smaku. Na górę najczęściej układamy dodatek mięsny (w postaci kawałków kurczaka lub plasterków wędlin) oraz warzywa, takie jak rukola, szpinak czy posiekana cebulka. Bardzo często na samą górę dodaje się pokruszony ser, który rozpływa się podczas pieczenia.
W jakiej temperaturze upiec ciasto?
Eksperci przygotowujący pizzę na krakowskich Bronowicach mają nieco łatwiejsze zadanie. W lokalu najczęściej korzysta się z profesjonalnych pieców, których temperatura dochodzi do 500 stopni. W takich warunkach wystarczy kilka minut, by ciasto nabrało charakterystycznej chrupkości. Nie oznacza to jednak, że w domu osiągnięcie takiej konsystencji jest niemożliwe.
My również możemy upiec dobrą pizzę. Do tego celu najlepiej użyć specjalnego kamienia szamotowego, który zapewni równomierne wypieczenie ciasta na całej powierzchni. Przed włożeniem potrawy należy rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i ustawić na termoobieg. W takich warunkach ciasto powinno przebywać przez około 10-15 minut.
Może spodobać Ci się również:
Posiadając nadwyżkę środków pieniężnych, nie zawsze musisz trzymać je na koncie bankowym. Możesz zdecydować się na dochód pasywny i kupić mieszkanie inwestycyjne, które będzie przynosiło zyski. Jak wygląda proces zakupu…
Czytaj więcej